Κυριακή 29 Μαρτίου 2015

ΤΟ ΛΑΪΚΟ ΠΑΡΑΜΥΘΙ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

Παράλληλα με τη θεματική ενότητα της 25ης Μαρτίου έτρεχε στο νηπιαγωγείο κι ένα πρόγραμμα του ΚΠΕ Φιλίππων "Το λαϊκό παραμύθι ως μέσο διδασκαλίας". Ένα πρόγραμμα πάρα πολύ αξιόλογο που μας έκανε όλους να θυμηθούμε τα λαϊκά, μαγικά, παραδοσιακά παραμύθια τα οποία οι περισσότεροι τα έχουμε ξεχάσει. Στα πλαίσια λοιπόν αυτού του προγράμματος έπρεπε να διαλέξουμε ένα παραμύθι από τη λίστα που μας είχαν δώσει και να το επεξεργαστούμε στην τάξη. Λαμβάνοντας υπόψη το δυναμικό της δικής μου τάξης διάλεξα ένα εύκολο παραμύθι για να το καταλάβουν όλα τα παιδιά τους "μουσικάντηδες". Κάποιοι μπορεί να το ξέρουν σαν οι "μουσικοί της Βρέμης". Το παραμύθι αυτό βρίσκεται στη συλλογή παραμυθιών του Γ. Μέγα "Ελληνικά παραμύθια".

Έτσι λοιπόν εμείς διαβάσαμε το παραμύθι, το ζωγραφίσαμε, το αφηγηθήκαμε τηρώντας τη χρονική ακολουθία, πράγμα ζητούμενο, το δραματοποιήσαμε και τέλος κάναμε γαντόκουκλες και τις έχουμε στην τάξη για να το παίζουμε όποτε θέλουμε. Το τελικό αποτέλεσμα:


http://issuu.com/023682/docs/_______________________________

25η ΜΑΡΤΙΟΥ

Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος η αναφορά μας στην εθνική μας γιορτή ξεκίνησε μέσα από το παραμύθι της Ε. Φακίνου "τα ελληνάκια". Έτσι θέσαμε το χρονικό πλαίσιο εκείνης της εποχής. Εξιστορήσαμε με λίγα λόγια τα γεγονότα, εξηγήσαμε λέξεις όπως αγάς, επανάσταση, παράδοση, επικεντρωθήκαμε στα ρούχα που φορούσαν κλπ. Ζωγραφίσαμε το παραμύθι, κάναμε κι εμείς τις δικές μας παραδοσιακές ποδιές.

Κατασκευή παραδοσιακής ποδιάς.











Τα τσαρουχάκια μας





 Στη συνέχεια μέσα από τις σελίδες του βιβλίου "Ιστορία του Ελληνικού έθνους" μάθαμε για το πώς ξεκίνησε η επανάσταση, για τους ήρωες, τις μάχες, τα όπλα τους, για τις σημαίες της επανάστασης.'


Μαθαίνω τα όπλα τους. Έφερα από το σπίτι ένα όπλο αντίκα που έχω κι έτσι τα παιδιά το περιεργάστηκαν, το έπιασαν στα χέρια τους, πρόσεξαν τα σκαλίσματα, είδαν με πιο μοιάζει από τις φωτογραφίες και έμαθαν πώς το λένε.




Ζωγραφίζω τους ήρωες. 
Τις ζωγραφιές τις πήραμε από εδώ http://35odimotikoperisteriou.blogspot.gr/2014/02/1821_12.html


Μαθαίνοντας το τραγούδι "10 παλικάρια στήσανε χορό" για τη γιορτούλα μας αναγνώρισαν τα ονόματα των ηρώων και έμαθαν για τον Θεόφιλο, το ζωγράφο της λαϊκής μας παράδοσης. Είδαμε πίνακές του στο διαδίκτυο και προσπάθησαν να ζωγραφίσουν σαν αυτόν.

Ζωγραφίζω σαν τον Θεόφιλο








Και όλα αυτά πήραν τη θέση τους στο σκηνικό της γιορτούλας μας. Μικρό και λιτό σαν τη γιορτή μας.