Τετάρτη 21 Ιανουαρίου 2015

Ο ΜΥΘΟΣ ΤΗΣ ΠΕΡΣΕΦΟΝΗΣ ΚΑΙ ΟΙ 4 ΕΠΟΧΕΣ

Το ποίημα του χειμώνα που μάθαμε τις προηγούμενες μέρες είναι γεμάτο εικόνες. Αυτό λοιπόν μας έδωσε την αφορμή να μιλήσουμε για το χειμώνα και τις άλλες εποχές. Ο παππούς χρόνος έχει 4 παιδιά, 3 αγόρια και μία όμορφη κόρη. Έχει επίσης και 12 εγγόνια, 3 από κάθε παιδί του. Κάπως έτσι αρχίσαμε να μαθαίνουμε τις 4 εποχές και τους 12 μήνες.  Ονομαστικά τις ξέρουν. Τα χαρακτηριστικά όμως της κάθε μιας;
Μέσα από πλαστικοποιημένες καρτέλες τα παιδιά κλήθηκαν να ξεχωρίσουν ποιες δείχνουν κάθε εποχή με τα χαρακτηριστικά στοιχεία που έδειχνε η κάθε καρτέλα.

Κατόπιν τις αριθμήσαμε και τις βάλαμε στη σειρά. Μάθαμε ότι η σειρά δεν αλλάζει ποτέ.

Έχω κάποιες κωδικοποιημένες καρτέλες των μηνών (από κάποιον ραδιοφωνικό σταθμό που μας καλούσε να τον ακούμε όλο τον χρόνο) και τα παιδιά έπρεπε να ταξινομήσουν τις καρτέλες κάτω από τη σωστή εποχή.

 Σχετικά εύκολη δουλειά. Η δυσκολία τους ήταν στο Φεβρουάριο με τη γιορτή του Αγ. Βαλεντίνου.





Μετά ασχοληθήκαμε με τον πίνακα αναφοράς. Έπρεπε να βρουν τη σωστή λέξη στον πίνακα.


Κατόπιν σειρά είχαν οι μήνες. Εδώ έπρεπε να περιγράψουν τι βλέπουν, να συγκρίνουν με τις καρτέλες των μηνών στο ημερολόγιό μας και να αποφασίσουν βλέποντας και τα ονόματα σε ποια εποχή ανήκει ο καθένας.


Στη συνέχεια και με βάση τον κύκλο του χρόνου καταγράψαμε τις αλλαγές που γίνονται σε κάθε εποχή, τι καιρό κάνει, τι παθαίνουν τα φυτά και τα λουλούδια είπαμε ότι η σειρά δεν αλλάζει ποτέ, τις αριθμήσαμε και τέλος κάναμε το δικό μας κύκλο των εποχών.


Οι μεγάλοι έγραψαν μόνοι τους τις λέξεις των εποχών ενώ στους μικρούς εγώ.

Μιλήσαμε για την Περσεφόνη και τη Δήμητρα και εξηγήσαμε πώς οι αρχαίοι 'Ελληνες με αυτή  την ιστορία προσπάθησαν να εξηγήσουν τις αλλαγές του χρόνου. Το βίντεο το πήραμε από εδώ:


Ζωγραφίσαμε το παραμύθι και κάθε παιδί έλεγε ποια ακριβώς σκηνή ζωγράφισε. Τέλος το έκανα σε Power Point και να το αποτέλεσμα:



2 σχόλια: