Σάββατο 7 Μαρτίου 2015

ΣΧΟΛΙΚΟΣ ΕΚΦΟΒΙΣΜΟΣ

6 Μαρτίου σήμερα μέρα Κατά του Σχολικού Εκφοβισμού και αναπόφευκτα μιλάμε στα παιδιά για τις πράξεις και τα λόγια που πληγώνουν. Λέξεις και λόγια που λέμε όλοι μας πάνω στα νεύρα, πάνω στο παιχνίδι, γιατί δεν θέλουμε κάποιον στην παρέα, γιατί δεν μας αρέσουν τα ρούχα του, γιατί είναι κοντός, χοντρός, άσχημος, ντροπαλός, ήσυχος, ενοχλητικός. Λέξεις που δε σκεφτόμαστε τι σημαίνουν ή τι προκαλούν.
Η σημερινή συζήτηση ξεκίνησε με την ανάγνωση παραμυθιών:

Τα μπαλόνια της φιλίας. Η Μόνα σε καινούριο σχολείο από τον μικρό αναγνώστη
http://www.mikrosanagnostis.gr/library/pageflip_ekfovismos/Default.html

Ο Μυτόγκας από την κ. Τάνια Μάνεση http://taniamanesi-kourou.blogspot.gr/

https://drive.google.com/folderview?id=0B18Wv_dZdQZ5WHRXMHltbWx3VG8&usp=sharing





Εξηγήσαμε τι σημαίνει η λέξη διχόνοια και γιατί προκαλεί προβλήματα. Εστιάσαμε την προσοχή μας στη χελώνα και τα προβλήματα που αντιμετώπισε στο καινούριο σχολείο. Είπαμε ότι πολλές φορές ένα πρόβλημα μπορεί να μας αρρωστήσει. Τέλος τονίσαμε ότι η εξωτερική εμφάνιση δεν παίζει και ιδιαίτερο ρόλο αρκεί κάποιος να έχει καλή καρδιά. Δώσαμε σημασία στις καλές λέξεις και στις καλές πράξεις.


Κατόπιν παίρνοντας ιδέα από την Άννυ Λιβαθινού και το Blog της "Η ΜΕΓΑΛΗ ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΤΩΝ ΜΙΚΡΩΝ" http://megalipoliteiamikrwn.blogspot.gr/2013/03/blog-post_6.html  ζωγράφισα 2 φιγούρες άδειες και τους ζήτησα να γεμίσουν τη μία με κακές λέξεις και και την άλλη με όμορφα λόγια. Είπαμε τόσα κακά πράγματα με άγριο ύφος που η Σενά άρχισε να κλαίει και να ζητάει τη μαμά της.




Το συμπέρασμα ήταν ότι με τις κακές λέξεις και πράξεις ραγίζει η καρδούλα μας.



ενώ με τις καλές λέξεις και πράξεις η καρδιά είναι γεμάτη αγάπη και χαρά.


Τέλος, υποσχεθήκαμε ότι δεν θα αφήσουμε κανέναν να χαλάσει την καρδιά μας. Την υπόσχεσή μας τη σφραγίσαμε με τα βραχιολάκια της φιλίας φωνάζοντας το σύνθημα "ΕΊΜΑΣΤΕ ΟΛΟΙ ΦΙΛΟΙ"





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου